VARFÖR GÅR DET INTE ATT FÖRUTSE BÖRSEN?

Vi tror vi att vi kan förutsäga framtiden genom att studera historien. Vi människor är programmerade för att upptäcka mönster, och när vi hittar dem så tror vi på dem. T ex är ser vi alltid ett mönster bland molnen. Men marknaden är betydligt mer slumpmässig än de flesta av oss vill erkänna.

Ett företag som försökte programmera ett datorprogram som baserat på historik försökte förutse nästa rörelse, konstaterade att ”det var som att försöka förutse an kackerlackas rörelse på skärmen baserat på hur den tidigare rört sig”
Symbolisk bild som visar det omöjliga att förutse en kackerlackas rörelse likväl som börsens.
Ett annat välkänt exempel är från den 5e september 1929 då den amerikanska entreprenören, ekonomen och marknadsteoretikerna Roger Babson i ett tal hävdade "Sooner or later a crash is coming, and it may be terrific”. Han blev geniförklarad av sin samtid efter att börskraschen inträffat den 24e oktober samma år.

Datumet kallades den svarta torsdagen. Roger Babson hade “rätt i sak, men fel i timing”. I själva verket hade han hävdat samma sak sedan 1927 för döva öron.

Summa sumarum kan man säga att om du hittar en trend så är det troligt att marknaden redan har sett och utnyttjat den långt innan du. För att själv bilda dig en uppfattning om hur svårt det är att slå index kan du följa länken nedan.

Waren Buffets vad

Waren Buffets vad
För ca 10 år sedan slog Warren Buffett vad 1 000 000 USD om att en amerikansk indexfond* med låga avgifter skulle slå 5 st hedge-fonder**. Med ett par månader kvar av vadet kastade motståndaren Ted Seides in handduken.

Jag har följt det här vadet ett tag eftersom jag tycker att det är spännande på flera sätt. För det första är det spännande eftersom Warren Buffett brukar anses vara en av de absolut skickligaste investerarna som världen någonsin har skådat. Han har verkligen byggt upp sin förmögenhet från scratch till att vara en av världens absolut rikaste män. Att då satsa 1 000 000 USD på en passivt förvaltad indexfond, som är i i princip motsatsen till vad han själv gör, är ju vid första anblicken som att svära i kyrkan.

Men om man har följt Buffett ett tag så är det ingen nyhet att han rekommenderar den genomsnittlige investeraren att spara i indexfonder med låga avgifter. Han har fler än en gång sagt att:
When trillions of dollars are managed by Wall Streeters charging high fees, it will usually be the managers who reap outsized profits, not the clients.

Idag 10 år senare har hans billiga indexfond presterar en årlig genomsnittsavkastning om 7,1 procent medan snittet för de fem hedgefonderna slutade på 2.2 procent. Totalt är indexfonden upp 85,3 procent medan hedgefonderna slutade på 22 procent. Den bästa hedgefonden av de fem slutade på 62,8 procent, medan den sämsta hedgefonden har ett riktigt uselt resultat på 2.9 procent.

Lärdomarna att dra
Avgifterna spelar roll och få fonder har högre avgifter än hedgefonderna.
Aktiv förvaltning har låg sannolikhet att lyckas över längre tidsperioder som 10 år. Duger indexfonder för Buffet, så borde de duga även för oss
Låt pengarna jobba i fred oavsett vad som händer under tidsperioden
Jag är likt Buffett egentligen inte förvånad då statistik och sannolikheter förutsåg det här utfallet.

Det är väldigt, väldigt svårt att slå index över en 10 års period – till och med för professionella förvaltare som dessutom har staber av experter till sitt förfogande. Så har du en portfölj där du har spridit riskerna i olika indexfonder och ränte- och obligationsfonder samt ett par procent alternativa investeringar, då kan du verkligen luta dig tillbaka och känna att du har gjort en bra grej.

*En aktiebaseradindexfond bygger på den enkla regeln att köpa samma andel av varje aktie som aktien har i det index som fonden har valt att följa.

**Gemensamt för hedgefonder är att de har friare regler för sina placeringar än exempelvis aktiefonder. De kan använda belåning, blankning och placeringar i olika typer av derivat för att öka sin avkastning. Ordet hedge betyder  inhägna, gardera sig och syftar på att man skall eliminera en risk med mot- eller täckningsaffärer.