På denna sida skall vi titta närmare på flera av de kända placerarna och vilka strategier de använder sig av .Lennart Israelsson Alias Aktiestinsen
Tyvärr finns inte aktiestinsen hos oss längre. Han gick bort 2017 Anledningen till att han kallas för aktiestinsen är att han har jobbat för SJ under nästan hela sitt liv. När Lennart Israelssson började jobba för SJ år 1940 så tjänade han 180 kr i månaden. Vid pensionen 1980 så låg slutligen månadslönen på 5 400 kr. Lennart var ca 60 år när han hade tjänat sin första miljon vilket gör honom till ett levande bevis för det tar tid att bli rik.
De första aktierna köptes 1946. Då hade han lyckats skrapa ihop 600 kronor.
Med tanke på hur lite Lennart Israelsson tjänat under hela sitt liv så fanns ingen utrymme för att regelbundet investera delar av lönen i aktier. Inkomsterna gick åt till levnadsomkostnader. Han har dock lånat till aktier vilket kanske är mindre känt.
I artikeln berättar Lennart som jag tidigare skrev om att han lånade 20.000 kr (osäkert när, men som framgår när jag inflationsjusterar det är det en ansenlig summa pengar) som han i artikeln berättar att han investerade i LM (Ericsson) och Volvo, och att dessa investeringar på tio år kom att stiga till 200.000 kr i värde.
Lennart Israelsson insåg att han inte hade råd att köpa nya aktier, därför köpte han endast aktier som gav en hög utdelning. Stigande utdelning var aktiestinsens motto. Varje gång aktiestinsen erhöll utdelning så investerade han i nya högavkastande aktier. Pengarna till detta kom från direktavkastningen.
Själv uttrycker han det som så att han fick "gratis aktier". Lennart Israelsson förmögenhet var ca 140 miljoner kronor när han slutade.
Grundreglerna i Lennarts aktiesparande bygger på substansvärde, P/e tal och direktavkastning. ” kan man köpa en krona för 50 öre så säger det sig själv att det är en bra affär”. Det som lockar Lennart Israelsson på aktiemarknaden är:
Hans råd är bla:
1.Drabbas inte av panik om börsen faller. Den stiger alltid igen. (Ge grisen fläsk så får du fläsk av grisen, brukade mor säga.)
2. Satsa på investmentbolag. Samt skogs- och fastighetsaktier. Särskilt om du är nybörjare.
3. Ha trevligt för vinsterna och betala skatt så slipper du ha dåligt samvete
Att han följer råd nummer ett råder ingen tvekan om. 2008 nära nog halverades hans förmögenhet. Istället för att drabbas av panik köpte han mer aktier. Hans portfölj kan i dag närmast beskrivas som en fond och såg ut enligt nedan när han avslutade sin karriär.
Det är överlag en ganska spretig portfölj med ung. 60 olika aktieinnehav vilket främst är resultat av att många av "stinsens" företag har knoppat av dotterbolag, men också sakutdelningar från investmentbolag t.ex. och uppköp där han fått aktier i ett annat bolag. Lennart har själv sagt att aktier är som kaniner på lång sikt då dom bara blir fler och fler.
Även om "stinsen" har en spretig portfölj på ung. 60 innehav så har han fem stycken kärninnehav som svarar för den allra största förmögenheten men också den allra största avkastningen. Alla dessa fem kärninnehav har det gemensamt att det är mycket välskötta bolag som gett en strålande långsiktig avkastning till aktieägarna. De har alla gemensamt att de är investmentbolag.
Här följer Aktiestinsens fem kärninnehav. Observera att uppgifterna om aktieinnehav som redovisas nedan är ganska osäkra och det finns risk att det redovisas fel. Avsikten med publicieringen är enbart att vara en inpirationskälla.
Industrivärden
Över tiden har Industrivärden givit en generös aktieutdelning vilket givit stinsen goda möjligheter att köpa nya aktier för dessa pengar. Innehavet i Industrivärden har "aktiestinsen" haft mycket länge och han har fått vara med om otalliga splittar sedan 40-50 talet.
Öresund
Öresund är ett innehav som också varit i Stinsens portfölj länge. Han var ägare redan innan den kända finansduon Hagströmer & Qviberg tog över makten och han har fått vara med på hela deras sagolika resa i bolaget sedan dess.
Ratos
Även Ratos är ett innehav som varit i Lennarts ägo länge och han har lyckats vara med på först den goda avkastningen bolaget hade under 80-talet då Ratos var stora inom bygg och fastigheter men också på resan sedan 1999 då Ratos blev ett renodlat private-equity företag. Även Ratos har varit frikostiga med främst kontantutdelningar vilket givit Aktiestinsen möjlighet att köpa fler aktier.
Latour
Det av Gustaf Douglas kontrollerade investmentbolaget Latour tillhör också ett av Aktiestinsen långsiktiga aktieinnehav som svarat för en stor del av avkastningen.
Lundbergs
Så vill du följa aktiestinsen i spåren så köper du en väldiversifierad portfölj av investmentbolag och så sitter du bara och väntar på att dom skall växa till sig och blir fler mer tiden.
PS. Aktiestinsen ägde också några andra "småposter" i andra investmentbolag som, Investor, Svolder och Midwa
Spiltan är ett investmentbolag som utvecklats från premiespararklubben Galten till att idag vara ett fullfjädrat investmentbolag. Bland de största engagemangen finns Spiltan Fonder och Alternativa aktiemarknaden. VD sen 1997 och ansiktet utåt är mannen som ofta kallas för Sveriges Warren Buffett. Företagets årsstämmor beskrivs som mycket lustfyllda med kameler och dylikt.
Simon Blecher är en av Sveriges mest framgångsrika förvaltare med ansvar för Carnegie Sverigefond. Klipp på youtube brukar vara sevärda.
Det är aktierna som är grädden på moset för sockerbagare Raimund Karlin.
Han startade sitt företag 1967.
– Aktiehandel har jag hållit på med i 50 år, säger Raimund Karlin till Dagens Industri.
– Med den ena handen har vi bakat och med den andra har vi handlat aktier.
Raimund Karlins företag har satsat på Volvo, Telia och Ericsson – och har nu ett innehav värt 282 miljoner kronor. Och det är ju definitvt inte småsmulor.
Löparn, eller löparen, är en känd svensk aktieprofil som publicerar sina köptips på nätet. Löparen har beskyllts för att ibland köpa små aktier och sen haussa dem(driva upp kursen) på sin hemsida vilket lett till att han kunnat sälja på högre nivåer. Kanske ligger det viss sanning i det.
Han lär även gilla företag som tillverkar 3D printrar.
2017-2023 Rikskolan | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookie policy
Bilder används under Creative Commons från frankieleon, kenteegardin, mikemacmarketing, 401(K) 2013, 401(K) 2013, southbendvoice, thenails, Christopher Lotito, theglobalpanorama, wgreller, (vincent desjardins), michaelmusashi, jgmorard, Peter B. Carter, petra.wessman, free pictures of money