MORAL & ETIK

De fyra största storbankerna tjänade mer än 100 miljarder i vinst år 2015. Detta kan sättas i relation till att ett tillverkande företag som Volvo Cars gjorde 6,6 miljarder i vinst under samma period. Volvo Cars gav 28.000 jobb för den relativt lilla vinsten medans storbankerna endast skapade 74.000 arbetstillfällen för sina +100 miljarder. Var och en inser därmed lätt de orimliga proportionerna.

En bankanställd genererar 10 ggr mer vinst än en industriarbetare. Min fråga lyder då-är det rätt av storbankerna att missleda småsparare med dolda avgifter även om man har lagen på sin sida?
Svar är givetvis nej. Lika lite som det är okey för en hantverkare att utnyttja sina kunskaper för att göra ett ofullständigt jobb som du inte märker förrän garantin löper ut. Jag betraktar de oskäliga avgifterna som en form av stöld.

Låt vara inom lagens ramar, men man kan dra paralleller till vad den beryktade rånarligan, militärligan, tog från bankerna. Det var inte mer än 3 miljoner, och skedde till mycket stora risker under stora ansträngningar. Givetvis haltar jämförelsen en aning, men jag tycker ändå att det ger lite perspektiv i sammanhanget..