SPARTIPS A-Ö

Här serveras du som läsare en uppsjö med allt från användbara till mera humoristiska spartips. Läs och njut...

-Alkohol. Handlas bara utomlands undantaget öl. Nätet erbjuder bra möjligheter såsom exemplet billigsprit.se. 

-Båt. Du kan också köpa en billig äldre plåt av plast och måla om med roller. Använd bara först 80 och sedan 160 kornstorlek på sandpappret. Resultatet av en vanlig enkomponentsfärg är fantastiskt och bland det bästa jag gjort. Se bilden så förstår ni. Båten kostade endast 4000 kr. En ny skulle kostat mig ca 20.000 kr.

-Champagne kan göras med vitt vin i en sodastreamer. Dock är det inte så gott enligt dem som smakat.

-Dating. Undvik de värsta ekonomiska ”stolpskotten” genom att gå ut helgen innan lönen kommer. Den potentiella partnern man träffar då kan oftast planera sin ekonomi bättre än dem som bränner allt på lönehelgen. Man får omöjligt bra ekonomi av att vara tillsammans med någon som har andra vanor än dig själv. För tjejer vill jag rikta ett särskilt råd..
-Data aldrig en kille med mycket skulder. Begär en kreditupplysning om han verkar skum.

-Duschning. Ta bort fästet för handtaget så att man måste hålla själv likt illustrationen nedan. En kille från Halmstad räknade ut att det kunde spara 3000 kr på ett år för en normalfamilj. Det är blir helt enkelt för jobbigt att duscha länge.

-El. Det norska elbolaget bolaget Telinet Energi skall enligt betrodda källor ha mycket bra priser utan fasta avgifter. Själv har jag dem så jag är inte helt opartisk.
-Elavbrott. Rädda maten vid elavbrott om du rest iväg
”Ställ en mugg med vatten i frysen. Låt vattnet frysa och lägg sedan ett mynt på toppen innan du lämnar det i frysen. På så sätt kommer du, när du återvänder efter att ha varit evakuerad, kunna veta om din mat har blivit riktigt dålig och sedan frusit igen, eller om den har varit frusen hela tiden medan du varit borta.

Om myntet har fallit till botten av muggen så betyder det att all mat har tinat och att du borde kasta den. Men om mynten är antingen på toppen eller i mitten av muggen så kan dina matvaror fortfarande vara okej.
Det är också en bra idé att lämna muggen i frysen hela tiden, så om du förlorar ström av någon anledning har du det här knepet att falla tillbaka på. Om du är osäker på din mat, kasta den bara. Huvudsaken är att allt är är säkert.”

-Festen. Folk har i alla tider älskat eld och personal i överflöd. Gästerna gör festen brukar man också säga. Därför har jag följande tips:
•Ber alla klä upp sig. Då har man genast trissat upp stämningen innan festen har börjat.
•Köp 200 marshaller och lys upp trädgården. Det kostar inte mycket
•Be någon äldre granne klä upp sig i mörka kläder och öppne grinden med en vit handduk kring armleden. Hen kan sedan servera
•Inled med en stark välkomstdryck som får alla att tappa smaklökarna. Sedan kan billigt lådvin serveras från fina flaskor.
•Starta musiken direkt efter middagen utan uppehåll.

-Försäkringar. Den enda instans som erbjuder oberoende jämförelser av försäkringar är mig veterligen konsumenternas försäkringsbyrå. Här finns givetvis mycket att optimera. Det tar inte lång tid innan premierna i smyg skenar iväg eller att de ger dig sämre villkor för samma pris.

Dock är det inte bara pris som spelar in. Tex går vissa hemförsäkringar helt enkelt inte attt lita på. När vi fick en vattenskada sa byggarna till oss att det var tur att ni hade Länsförsäkringar. De adra har man bara fram till första skadan menade dem. Jag har till exempel aldrig Trygg Hansa som bilförsäkring eftersom att de inte ersatte min skadade bil vid en stöld som jag hade förväntat mig.

Kom ihåg att hemförsäkringen täcker mycket av sjukvårdskostnaderna utomlands. Undvik därför helst reseförsäkringar. De kan dock vara bra om de erbjuder möjlighet till avbokning med kort varsel. Läs väldigt noga först.

Oavsett detta skadar det inte att ta en kväll med alla papperna framme och ringa till lite olika försäkringsbolag. Bilförsäkringar och villaförsäkringar är där man kan göra absolut störst skillnad. Så ring nu på en gång och se om du inte kan spara några tusenlappar för nästa försäkringsperiod.

Fönsterputs. Så gör du egen fönsterputs:
1. Blanda 1 matsked diskmedel, 0,5 deciliter vinäger och 2 matskedar majsstärkelse. alt.
1 dl ättika, 4dl vatten o 5 dropar diskmedel

2. Grunda med att tvätta först med kökssvamp och diskmedelsvatten.
3. Häll mixen i en hink och fyll på med varmt vatten.
4. Tvätta fönstren och torka sedan torrt med två luddfria trasor. Med den sista torkningen tar du bort stärkelsen och du får bort det sista av den fasta smutsen.

En del använder ammoniak i stället för diskmedel. Det är inte lika miljövänligt dock och kan vara frätande och inte så bra att inandas.

Tvätta fönster – så gör du:
1. Du behöver: Hink, vatten, fönsterputs/diskmedel, svamp eller svampduk, fönsterskrapa och tidningspapper.
2. Spraya eller gnid blandningen över hela fönstret med en svamp eller en svampduk.
3. Om du använder fönsterskrapa – var noga med att torka ren skrapan efter varje drag, annars kan smutsen stanna kvar och fönstren blir randiga.
4. Torka efter med tidningspapper. Då försvinner eventuella ränder och tidningspapper är bättre och billigare än hushållspapper


-Glasögonputs: blandas eget med vatten, en skvätt diskmedel, T-röd och spolglans.

-Godis: Undvik bensinmackar. Köp istället godiset från tex Ö&B innan ni åker på semester och lägg det i bilen under bagageutrymnmet. Det upptäcker barnen aldrig.

-Grillning. Köp hemgjord kol på landet. Framförallt bättre. Billiga bricketter innehåller mycket luft. Därav priset.

-Grillkrydda. Rena bluffprodukten som mest består av det billiga saltet och sockret. Det kostar bara några kr per kilo jämfört med peppar och dylikt som kostar över 100 kr kilot. Bättre att blanda egen.

-Grädde. Matgrädde är också rena bluffprodukten bestående av kaffegrädde utspädd med vatten. Bättre då att enbart köpa kaffegrädde och själv späda med vatten.

-Inrikesesor. Hyra stuga på östkusten är halva priset mot västkusten. Ät bara ute max en gång om dan och handla godiset till bilresan innan ni åker. Nyttja bonuspoängen till hotell.

-Kläder. Handlas bara utomlands eller på nätet. Gärna i stora partier.

-Kokosolja. En på mitt jobb använder KRAV-märkt kokosolja till hela kroppen som bodylotion och till ansiktet.  Givetvis billigare än andra märkesprodukter.

-Kött. Lär dig att stycka via nätet. Ett tips är via serien "passet". Då slipper du det skadliga nitrit eller mer känt som E250. Nitrit finns i processat kött. Nitrit vars funktion är att ge köttet röd färg, orsakar flera tusen onödiga dödfall i tarmcancer varje år i hela EU.


-Lön. Endast ca 7% av alla anställda jobbar enbart för lön. Detta faktum är arbetsgivarna mycket väl medvetna om. Det enda sättet för de flesta att höja sin lön är att byta jobb lite då och då. Helst vart 3e år.

-Löparskor. Att köpa dyra löparskor är ingen garanti för att undvika skador. Tvärtom har fotskadorna bara ökat på senare år trots alla sk "löplabb" där man luras att testa ut den mest fotriktiga skon. Snarare gör luftkuddarna att muskeln inte får arbeta. Den bästa försäkringen mot skador ar att inte springa på asfalt mer än nödvändigt. Min kollega som är en rutinerad ultrasportare förordar 6 mm höjdskillnad och springer utan luftkuddar. Viktigat är också att man springer in nya skor med varsamhet sån att foten hinner vänja sig.

-Mat. Baka eget bröd vilket går relativt snabbt. Köpebröd är sjukt dyrt. Bikarbonatbröd går dessutom rekordsnabbt utan jäsning.


-Matlåda. Kan spara ca 7.000-11.000 sek per år.


-Matlista. Gör en matlista och håll hårt i den. Din lokala handlare är inte dum. Alla matvaruaffärer eller affärer överhuvudtaget för den delen är noga designade för att få dig att följa ett visst mönster och få dig att känna sug över saker som du kanske egentligen inte behöver. Det finns en anledning till att godiset alltid finns nära kassorna där du får stå och vänta. Hindra detta genom att redan innan du åker till affären göra en matlista för så många dagar som du kan och sedan hålla stenhårt till denna lista. låt dig inte frestas av någonting som inte finns på listan.

-Matpåsar. Att inte undvika butikens plastpåsar kan spara ca 500 sek per år.

-Möbler. Att lacka möbler är relativt enkelt och underlättar om man vill sälja sina gamla möbler på blocket.

-Rakningen. Torka rakbladet efter användande. Det förhindrar rostning och kan fyrdubbla livstiden. Testa att förvara dina rakblad/rakhyvlar i en burk med Silica-gelkulor. De kommer att hålla längre och risken för rost minskar.

-Rengöringsmedel för spis och kakelplattor. 1 del vatten, 2 delar bikarbonat.

-Shopping bör ske på morgonen då mat märkt "bäst före" reas ut. Storhandling lönar sig sällan utan resulterar oftast i att man slänger mat.

-Spolarvätska till bilen. Tre liter spolarvätska blandar man billigt med följande resept:

  • 2 liter vatten
  • 6,5 dl T-röd (behövs bara vintertid)
  • Några droppar diskmedel
  • Eventuellt några droppar av eternisk citronolja

-Underredsbehandla bilen. Man kan också själv billigt rostskydda underredet genom att pensla in det med vanlig linolja. När man sedan kör på en grusväg sätter sig dammet som en slags rostskydd. Proceduren bör upprepas varje år.

-Uppvärmning. Varje svensk förbrukar ca 315 kg ved per år. Med detta sagt förstår var och en att ved inte är passé i många hushåll. Installera gärna en braskamin med vägganslutning. Går att fjärrstyra och är billig att installera. Det finns även kombipannor för både ved och pellets. På listan nedan finns en energiförteckning över de olika träslagen.

-Utlandsresor. Boka 8 veckor innan på eftermiddagen. Ekonomerna Makoto Watanabe och Marc Möller gjorde en omfattande undersökning av flygbiljettspriser som presenterades år 2010. Enligt den var åtta veckor i förväg den ultimata bokningstiden för att få bästa priset.
2. Boka på tisdagen
Då är 70% av resorna billigast. Resor är dyrast på lördagar och fredagar.

3. Välj enkelresor
Två enkelresor med olika flygbolag kan vara billigare än en tur/retur-biljett med samma flygbolag.

4. Ta en omväg
Om du ska till en mindre stad är risken stor att det bara är ett flygbolag i Sverige som flyger dit. Det kan vara billigare att åka lågprisflyg till London och sedan åka lågprisflyg därifrån. Tänk på att ha bra tidsmarginal mellan bytena och att du inte får ersättning om du missar anslutningen. Du kan också flyga till Köpenhamn eller Olso givet att deras lov inter samanfaller med våra svenska. T ex hade vi bekanta från Värnamo som tog tåget till Köpenhamn under höstlovet och flög därifrån till Spanien för halva priset.

5. Boka på nätet.
Ta bort cookies så blir det billigare. Resebolagen ser att du sökt resa några gånger och höjer då priset. Istället skall du ta bort dina webbhistorik dvs cookies. För att ta bort all privat information, klicka på Verktyg och välj -Ta bort webbhistorik. Om du vill bli av med alla spår välj att ta bort allt.


-Verktyg. Enligt en undersökning användes en genomsnitlig skruvdragare endast 7 minuter under en 10års-period. Bättre då att hyra verktyg eller köpa billigt. Hygglo är en ny tjänst där du både kan hyra och hyra ut verktyg. Varför inte hyra ut ditt garage per timme?

-Ägg. Bäst före-datum på ägg sätts 28 dagar från värpdagen, men det sägs att de håller längre än så?
– Om man förvarar ägg i kylskåp med den spetsiga delen nedåt har svenska ägg en hållbarhetstid på två till tre månader

Kokt ägg. Ett hårdkokt ägg håller sig i minst en vecka i kylen. Kyl det inom två timmar efter kokningen. Förvara ägget med skal i en förslutningsbar behållare för att minska risken att ägget tar smak av annat som finns i kylen.

-Öl. Blanda billigt folköl med 7.5% starköl. Ingen smakskillnad och du får starköl till halva kostnaden.