SÄKERHET FÖR DINA PENGAR

ID-stölder
ID-stölder är numera vanligare än cykelstölder med ca 1 miljon ID-kapningar per år. Man uppmanas till och med bara att använda låsta brevlådor för sin ordinarie brevpost. Med andra ord kommer alla att drabbas med största sannolikhet. Varje sommar blir jag nedringd av telefonförsäljare som uppmanar mig att köpa deras mjukvaror.

Problemet är att det är väldigt svårt att hinna före ett pågående bedrägeri och stoppa det. Har tittat två tjänster som erbjuder ett visst skydd. Dels via appen Think och dels via Ratsit. Ratsit erbjuder också möjligheten att göra kreditupplysningar om man är egenföretagare.

Det billigaste skyddet är dock att ladda ner appen Kivra som är myndigheter och företags säkra brevlåda. Man kan också aktivera notiser för sitt mobila bank-id. Då får man ett meddelande om någon försöker använda ens bank-id. Inställningen görs under inställningar i din iphone/android.

Skimming av kontokort
Svårt att skydda sig mot. Det enda jag vet är att man skall undvika att spara kontokortsuppgifter när man gjort ett nätköp.

Telefonförsäljare
Det förekommer vanligt att skrupelfria telefonförsäljare spelar in samtalet och sedan förfalskar svaren som bevis på att man ingått ett avtal. Större bevisbörda behövs inte i det svenska rättssystemet. Risken är så stor att jag aldrig accepterar en telefonförsäljning utan svarar kort-Nej Tack!. Något annat alternativ finns inte.

Kontonummer
Den banktjänsteman jag pratade med ansåg det riskfritt att ge ut ett kontonummer. Enbart med numret utan personuppgifter är det svårt att orsaka ett bedrägeri. Jag skall dock låta detta vara osagt.

Ficktjuvar
Man brukar allmänt säga att i de tre städerna Prag, Rom och Barcelona är risken störst för ficktjuvar. Själv blev jag vittne till rån i Barcelona så sannolikt är det också så. Ett tips jag fick är att förvara pengarna i särskilda bälten med fickor på eller att lägga pengarna i skorna.