ATT BYGGA EN PENGAMASKIN

Att bygga en pengamaskin är helt enkelt att konsekvent spara ca 15 % av din lön i din aktieportfölj varje månad. Pengarna investeras konsekvent varje månad och tas aldrig ut.

Pengarna i aktieportföljen betraktas som ett eget bolag omgivet av en ”kinesisk mur” som på bilden. Man får aldrig, aldrig blanda ihop den privata ekonomin med sin pengamaskin. Det är tiden på börsen som räknas och därför måste pengarna jobba.

Perspektivet bör var fram till pensioneringen, vilket i mitt fall är 20 år. Tittar man på parametrar som börshistorik och standardavvikelse så ser man att tiden är på din sida. Hörde att i snitt har börsen gått upp med 0,04% varje dag under de senaste 20 åren varav 48% av dagarna har börsen backat och 52% av dagarna har den gått uppåt. Själv tycker jag att det är en värdefull vetskap som gör att man sover gott om natten.

Själv har jag en automatöverföring på 3000 sek varje månad till spiltans aktiefond investmentbolag. På så sätt blir sparandet tvingande. Anledningen till mitt val av sparform är att aktier slår alla andra tillgångsslag såsom guld, silver, fastigheter mm över tid.

Ett exempel många inte känner till är att börsen gav högre värdeökning än en lägenhet i centrala Stockholms mest exklusiva kvarter perioden 2006-2016. Allså mer än under den mest extrema perioden av värdeökningen på bostäder. Investmentbolag har också historiskt sett presterat över index.

Här kommer guiden för hur du garanterar dig själv en rikare framtid genom att bygga upp en smart utdelningsportfölj.

1. Börja spara i tid.
Warren Buffet har sagt att världens åttonde underverk är ränta på ränta-effekten. Om man hade satt in en krona till 10 procentig avkastning när Jesus föddes så hade man haft mer pengar än vad som finns i hela världen idag. (Bör kanske kontrollräknas - men ni förstår min poäng i alla fall?).

Aktiestinsen brukar säga att först köper man en aktie, och sedan väntar man på att utdelningen blir lika stor som det man en gång betalade för aktien. Så skjut inte upp projektet. Den bästa tiden att börja spara var för 10 år sen. Den näst bästa är idag.

2. Välj kvalitetsaktier och sälj aldrig.
När Warren Buffet får frågan kring vilken hans tidshorisont är på en investering svarar han alltid: För evigt.

Smaka på orden 'för evigt' - för det är så man måste tänka. Ett bra bolag eller fond kommer fortsätta att ge dig utdelning år efter år oavsett konjuktur. Det är nästintill omöjligt att lyckas pricka in upp- och nedgångar på aktiemarknaden. Men för att klara av att hitta bra bolag som levererar över tid krävs mest sunt förnuft.

3. Återinvestera utdelningen.
När utdelningen trillar in på kontot varje kvartal eller år - återinvestera den! Slösa inte bort den med tanken att det bara är småpengar. Det finns akademiska studier som visar att den största delen av avkastningen vid aktieägande faktiskt kommer från utdelningar och inte från själva värdestegringen. Genom att köpa mer aktier för pengarna som delas ut snabbar du på snöbollseffekten och din egen pengamaskin växer ännu snabbare.

4. Lev snålt.
Ju lägre omkostnader du har desto mindre utdelning behöver du för att kunna leva på dina utdelningsportfölj. Så enkelt är det. Dessutom går det fortare att spara ihop pengar att stoppa in i pengamaskinen. Det hänger som sagt ihop, men det tål att sägas igen: Lev snålt.

5. Gör ditt bästa.
Det kommer att komma perioder i ditt liv då bidragen till den tänkta pengamaskinen kommer att vara små eller obefintliga. Barn, villaköp, arbetslöshet...

Men det gör inget. Det bästa med pengamaskinen är att den växer av sig själv så länge du inte rör den.

Så kommer då den dag när du fyller 50, 60 eller 80 år och har tänkt sluta jobba - skulle du då konstatera när du ser över din portfölj att den inte räcker ända fram kommer du ändå vara väldigt tacksam för det bidrag den ger.

HUR FÖRVALTAR MAN SIN PORTFÖLJ?

Sannolikt räcker det med att vikta sin portfölj vid två tillfällen varje år-nyår och midsommar. Dock bör man hålla koll på dramatiska nedgångar för att snabbt kunna ingripa på enskilda aktier. Då är regeln om "golden cross" och "black cross" guld att känna till.

VILKET KONTO OCH VILKEN BANK SKALL MAN VÄLJA?

Mitt val är att ha tre ISK-konton. Varsitt på Avanza, SAVR och Nordnet. Då får jag tillgång till flera s k superfonder såsom Avanza Zero och och Nordnet Sverige, Finland, Danmark och Norge. Jag får på detta sätt tillgång till betydligt fler erbjudanden om jag bara skulle ha det ena. Storbankerna används bara till det nödvändigaste såsom lönekonto och huslån.

Portföljstartegier

Sammanfattningsvis känner jag till följande fyra investeringsstartegier för privatsparare:

  • 100% -aktier portföljen
  • 100% aktier minus din egen ålder
  • 60% aktier och 40% värdepapper
  • 1/4-dels portföljen

Bäst utifrån perspektivet högst avkastning är helt klart 100 %-aktier portföljen givet att inget oväntat händer som helt omkullkastar vårt ekonomiska system. Dock kräver den att man inte akut behöver pengar under en 10-års period. Sämst går 1/4-dels alternativet, men den är heller inte tänkt att vara en vinnare annat än när det gäller god nattsömn.

Själv kör jag 100% aktier på mitt sparande och bevakar noga. Ofta flera gånger om dagen. Då skall man komma igång att mitt fall är lite unikt där hus och bil redan är inköpt.

En jämförande simulering på värdeutvecklingen under 40 år och startkapitalet 100.000 kr visar på följande resultat...

100 procent räntefonder gett totalt ca 700 000 kr
60 procent aktier/40 procent räntor MED ombalansering gett ca 3 600 000 kr
60 procent aktier/40 procent räntor utan ombalansering gett ca 13 100 000 kr
100 procent aktier gett ca 21 300 000 kr

60/40 REGELN

Vissa analytiker gör gällande att bäst går det med 70% i aktier och minst 30% av portföljen skall vara säkrade i värde-papper(obligationer, korta räntefonder).

Då tvingar man sig själv att alltid sälja av fonder med vinst. Ide´n med 60/40 kommer ursprungliogen från den norska oljefonden vilken anses vara världens största statsfond. Det som är bra med strategin är att man tvingas köpa den aktiva klassen som går dåligt på marknaden. När aktier faller så tvingas man köpa mer aktier, och tvärtom. Värdepprena fungerar likt en stötdämpare på bilden ovan.

Från en artikel i Dagens Industri kan man läsa om Knut Norheim Kjae . Det som är speciellt med honom är att han var med och byggde upp den norska oljefonden från grunden 1997 till 2008. Sedan dess är han styrelseproffs och rådgivare. I höstas talade han på DI:s konferens ”Allocation strategy” som går ut på hur man fördelar sina pengar mellan olika tillgångar och placeringar.
Läs och njut av följande citat:
”På lång sikt är det svårt att slå 60/40-strategin”, upprepade han flera gånger under sitt anförande.

Den klassiska 60/40-strategin går ut på att man förvaltar sin portfölj så att den alltid består av cirka 60 procent aktier och 40 procent räntebärande papper. Andra proportioner fungerar också, 70/30 exempelvis. Huvudsaken är att man är konsekvent, enligt Knut Norheim Kjaer.

”Det som är bra med 60/40-styrategin är att man tvingas köpa den aktiva klassen som går dåligt på marknaden. När aktier faller så tvingas man köpa mer aktier, och tvärtom”.  Sedan säger han att rådet är lika relevant för småsparare som för professionella placerare.

”De allra flesta som sparar, inte bara du och jag, men även stora institutioner, gör misstaget att köpa aktier när de håller på att bli för dyra och följa flocken när de börjar bli billiga. När man följer 60/40-strategin tvingas man hela tiden återställa balansen”, säger han

1/4-DELS PORTFÖLJEN

Jan Bolmesons portfölj för dem över 400.000kr som vill ha ”god natssömn”. Jan Bolmeson som ligger bakom bloggen rika tillsammans förordar 40% värdepapper och 60% aktier om man har under 400.000 i sparkapital.

Har man mer så har han en värderobust modell som skall stå emot alla typer av scenarion enligt ovanstående bild. Fördelningen är för till för att uppnå god nattsömn. Jans mål är en stabil tillväxt om index runt 8%.