Mitt val är att ha tre ISK-konton. Varsitt på Avanza, SAVR och Nordnet. Då får jag tillgång till flera s k superfonder såsom Avanza Zero och och Nordnet Sverige, Finland, Danmark och Norge. Jag får på detta sätt tillgång till betydligt fler erbjudanden om jag bara skulle ha det ena. Storbankerna används bara till det nödvändigaste såsom lönekonto och huslån.
PortföljstartegierSammanfattningsvis känner jag till följande fyra investeringsstartegier för privatsparare:
Bäst utifrån perspektivet högst avkastning är helt klart 100 %-aktier portföljen givet att inget oväntat händer som helt omkullkastar vårt ekonomiska system. Dock kräver den att man inte akut behöver pengar under en 10-års period. Sämst går 1/4-dels alternativet, men den är heller inte tänkt att vara en vinnare annat än när det gäller god nattsömn.
Själv kör jag 100% aktier på mitt sparande och bevakar noga. Ofta flera gånger om dagen. Då skall man komma igång att mitt fall är lite unikt där hus och bil redan är inköpt.
En jämförande simulering på värdeutvecklingen under 40 år och startkapitalet 100.000 kr visar på följande resultat...
100 procent räntefonder gett totalt ca 700 000 kr
60 procent aktier/40 procent räntor MED ombalansering gett ca 3 600 000 kr
60 procent aktier/40 procent räntor utan ombalansering gett ca 13 100 000 kr
100 procent aktier gett ca 21 300 000 kr
Vissa analytiker gör gällande att bäst går det med 70% i aktier och minst 30% av portföljen skall vara säkrade i värde-papper(obligationer, korta räntefonder).
Då tvingar man sig själv att alltid sälja av fonder med vinst. Ide´n med 60/40 kommer ursprungliogen från den norska oljefonden vilken anses vara världens största statsfond. Det som är bra med strategin är att man tvingas köpa den aktiva klassen som går dåligt på marknaden. När aktier faller så tvingas man köpa mer aktier, och tvärtom. Värdepprena fungerar likt en stötdämpare på bilden ovan.
Från en artikel i Dagens Industri kan man läsa om Knut Norheim Kjae . Det som är speciellt med honom är att han var med och byggde upp den norska oljefonden från grunden 1997 till 2008. Sedan dess är han styrelseproffs och rådgivare. I höstas talade han på DI:s konferens ”Allocation strategy” som går ut på hur man fördelar sina pengar mellan olika tillgångar och placeringar.
Läs och njut av följande citat:
”På lång sikt är det svårt att slå 60/40-strategin”, upprepade han flera gånger under sitt anförande.
Den klassiska 60/40-strategin går ut på att man förvaltar sin portfölj så att den alltid består av cirka 60 procent aktier och 40 procent räntebärande papper. Andra proportioner fungerar också, 70/30 exempelvis. Huvudsaken är att man är konsekvent, enligt Knut Norheim Kjaer.
”Det som är bra med 60/40-styrategin är att man tvingas köpa den aktiva klassen som går dåligt på marknaden. När aktier faller så tvingas man köpa mer aktier, och tvärtom”. Sedan säger han att rådet är lika relevant för småsparare som för professionella placerare.
”De allra flesta som sparar, inte bara du och jag, men även stora institutioner, gör misstaget att köpa aktier när de håller på att bli för dyra och följa flocken när de börjar bli billiga. När man följer 60/40-strategin tvingas man hela tiden återställa balansen”, säger han
Jan Bolmesons portfölj för dem över 400.000kr som vill ha ”god natssömn”. Jan Bolmeson som ligger bakom bloggen rika tillsammans förordar 40% värdepapper och 60% aktier om man har under 400.000 i sparkapital.
Har man mer så har han en värderobust modell som skall stå emot alla typer av scenarion enligt ovanstående bild. Fördelningen är för till för att uppnå god nattsömn. Jans mål är en stabil tillväxt om index runt 8%.
2017-2023 Rikskolan | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookie policy
Bilder används under Creative Commons från frankieleon, kenteegardin, mikemacmarketing, 401(K) 2013, 401(K) 2013, southbendvoice, thenails, Christopher Lotito, theglobalpanorama, wgreller, (vincent desjardins), michaelmusashi, jgmorard, Peter B. Carter, petra.wessman, free pictures of money