PENGAMASKINEN

En normal inkomsttagare förväntas kunna spara ca 15 % av sin lön varje månad. Denna nivå anses de flesta kunna lägga undan. Om så inte är fallet så måste man se över sin situation. Att bygga en pengamaskin är helt enkelt att konsekvent föra över en del av din lön till din aktieportfölj varje månad.

Själv har jag en automatöverföring på 3000 sek varje månad. På så sätt blir sparandet tvingande. Anledningen till mitt val av sparform är att aktier slår alla andra tillgångsslag såsom guld, silver, fastigheter mm över tid. Pengarna investeras konsekvent varje månad och tas aldrig ut. Pengarna i aktieportföljen betraktas som ett eget bolag omgivet av en ”kinesisk mur” illustrerat på bilden.

Ett exempel många inte känner till är att börsen gav högre värdeökning än en lägenhet i centrala Stockholms mest exklusiva kvarter perioden 2006-2016. Allså mer än under den mest extrema perioden av värdeökningen på bostäder. Investmentbolag har också presterat över index.

Man får aldrig, aldrig blanda ihop den privata ekonomin med sin pengamaskin. Det är tiden på börsen som räknas och därför måste pengarna jobba. Perspektivet bör var fram till pensioneringen, vilket i mitt fall är om 20 år.

Tittar man på parametrar som börshistorik och standardavvikelse så ser man att tiden är på din sida. I snitt har börsen gått upp med 0,04% varje dag under de senaste 20 åren varav 48% av dagarna har börsen backat och 52% av dagarna har den gått uppåt. Själv tycker jag att det är en värdefull vetskap som gör att man sover gott om natten.