DE JÄTTERIKA-DÅ OCH NU

Vem är historiens allra rikaste knös? Svar: Ingen som lever i dag.

RIKAST I DAG

Jeff Bezos, Amazons grundare, är världens rikaste levande människa. Han värderas till 1200 miljarder kronor. Dock begärde hans frånskilda hustru 325 miljarder, så hur mycket han har i dagsläget är oklart. Givetvis är hans anställda notoriskt underbetalda och han har motsatt sig alla fackliga organisering bland sina anställda.

RIKAST I VÄRLDSHISTORIEN

Den västafrikanska Mansa Moussa Som levde mellan 1280 och 1337, kung av Mali, räknas som världens rikaste person genom tiderna. Hans förmögenhet uppskattas till 4000 miljarder kronor eller 4 billioner. Maliriket kontrollerade hälften av den tidens guldreserver. På sin resa till Mekka var han så generös att han orsakade inflation i hela mellanöstern.

STATISTIK SOM SKRÄMMER

Världens åtta rikaste män äger tillsammans lika mycket som den fattigaste halvan av mänskligheten. Dvs nästa 4 miljarder människor. Dessa 8 män är Bill Gates, Warren Bufet, Mark Zuckerberg(facebook), Amancio Ortega(Zara), Carlos Slim Helo.

En annan sak som farschinerar mig är att Kina har fler miljonärer än hela Ungerns befolkning. Något man klart märker som turist är hur asiater mer eler mindre har tagit över många turistorter.

RÖVARBARONERNA

Begreppet myntades under 1800-talets industrialism då det saknades modern skatelagstiftning. Oljemiljonärer, gruvmiljonärer, gummi-, el-, tidnings- och tågmiljonärer myntades i raktefart och väldiga mängder kapital koncentrerades till ett fåtal familjer vid namn Rockerfeller(olja), Morgan och Vanderbilt.

Varför rövarbaroner? Ordet var från början ett uttryck för gammal tysk adel som pressade undersåtar på skatt och resande på orimliga tullar. I USA blev det ett skälsord för moguler som utnyttjade arbetskraft och naturresurser till bristningsgränsen. De lurade sina investerarer och skapade marknadsmonopol. Den mest kände John D.Rockerfeller(1839-1937) skapade med hårda nypor oljemonopolet Standard oil och kontrollerade snart 90% av marknaden. Möjligen var han förebilden till Joachim von Anka: firade alltid högtidsdagen den 26e september, årsdagen för när han började jobba.

SKUGGSTÅLAR

Vladfmimir Putin och hand närmaste oligarker finns ofta inte med i statistiken över världfens rikaste, helt enkelt för att det är så svårt att överblicka deras finanser. Pengarna är undanstoppade på hemliga konton i skattaeparadis och bland bulvaner. Dock räknar man med att drygt hälften av Rysslands alla tillgångar illegalt har förts ut ur landet för penningtvätt i väst-delvis förstås i svenska banker.

VÄLGÖRENHET IN I KAKLET

Miljardärer som Warren Buffet och Bill Gates ger ger bort ofantliga summor i välgörenhet som stöd till utbildning och hälsovård. Troligen finns förebilderna i de gamla rövarbaronerna som faktiskt kunde ge bort stora delar av sin förmögenhet. Kapitalister som Andrew Carnegie och John D. Rockerfeller finansierade bibliotek och museér, och byggde ibland bostäder, så kallade idealstäder till sina arbetare. I den barnlöse chockladmiljonären Milton Hershleys jätteföretag går än i dag alla vinster till fattiga barn.

VÄRLDENS RIKASTE KUNGLIGHETER

Bara två europeiska kungligheter finns med på listan. Furst Adam av Lichtenstein på sjätteplats och furst Albert av Monaco på tionde. De tre rikaste är:
1. Kung Variljangkorn av Thailand, 280 miljarder kronor
2. Sultan Hassanal av Brunei, 190 miljarder
3. Kung Salman av Saudiarabien , 160 miljarder

DE RIKA SOM FRUKTAR UNDERGÅNGEN

De riktigt rika vet att de är illa omtyckat och flera förbereder sig på olika sätt för undergången i form av kärvapenapokalyps, klimatkatastrof eller de fattigas uppror. Mycket pengar läggs på "doomsday prepping" i form av bunkrar och höga murar.

MILJONÄRERNAS EFTER KATASTROFEN-RECEPT

...enligt New Yorker
1. Ha handeldvapen, guld, vattenflaskor och snabba motorcyklar nära till hands i alla dina hus.
2. Se till att privatplanet aldrig befinner sig mer än en timme bort.
3. Investera i avlägset belägen mark såsom öknar i Nevada eller skog i Nya Zeeland (ett land utan fiender).
4. Där bygger du höga murar och en bunker.

KURIOSA OM RIKA MÄNNISKOR

Varje år brukar man i tidningen Forbes sammanställa olika listor på världens rikaste personer, och dessa listor brukar citeras i tidningar och media världen över. Bland sk "gold digger" dvs unga snygga tjejer med en passion för rika killar så finns begreppet "att fånga en Forbsare".

En person som spenderar så överdådigt på ett disco så att han i själva verket kunde driva hela stället brukar kallas för en "val".