BÖRSENS PSYKOLOGI

Varför är det som borde vara enkelt, det vill säga att köpa billiga aktier och sen sälja dem dyrt, så svårt?
Forskningen inom börspsykologi visar att vi människor styrs av starka tankemönster som leder till irrationellt agerande när det kommer till våra investeringar.

Grunden till forskningen lades redan 1979. Då konstaterade nämligen de två psykologerna Amos Tversky och Daniel Kahneman att en person som väger potentiell förlust mot potentiell vinst är villig att ta mer risk för att undvika att förlora en dollar än vad denne är villig att ta risk för att vinna en dollar. Vi blir helt enkelt dubbelt så ledsna vid en förlust som vi blir glada vid en vinst.

Ett nedslående konstaterande är att investerare har en alltför positiv bild av sin möjlighet att överprestera i jämförelse med marknaden, och tyvärr behåller man gärna den uppfattningen även om resultaten visar en annan bild. Dåliga affärer skylls på otur eller slump, medan de bra affärerna visar på den egna kompetensen.

Och även om aktieaffärerna går dåligt tenderar investeraren att sälja aktier som har utvecklats väl, i syfte att ta hem vinsten, och hålla kvar kandidaterna med en sämre kursutveckling. Kanske kan man skylla på den mänskliga fåfängan: Vem vill egentligen erkänna ett fel? Bättre att hänga kvar i förhoppningen att vinna tillbaka förlusten.

Lake Wobegon effect, på svenska känd som övermedeleffekten – när alla tror sig vara över genomsnittet, eller vill vara över genomsnittet, till exempel när det gäller chefslöner. Syftar på den påhittade små­staden Lake Wo­be­gon i Minnesota där ”all the women are strong, all the men are good‑looking and all the children are above average”.

För att lägga lök på laxen spelar sen hjärnan oss ett spratt, som gör att vi i framtiden är överdrivet negativa till de investeringar vi gjort som inte utvecklades i enlighet med förhoppningarna medan vi å andra sidan är överdrivet positiva till de aktier i portföljen som utvecklats väl.

Vi värderar det vi har högre än det vi inte har, och den typiske aktiehandlaren tycker ofta att det är lättare att köpa än att sälja. Samtidigt behandlar vi våra pengar olika beroende på var de kommer från, vissa har lättare att ta mer risk med sin lön än med ärvda pengar och vice versa.

För att avsluta listan, som kunnat göras mycket längre, bör en riktig klassiker nämnas. Nämligen rädslan för att missa det stora klippet. Ett tips från en betrodd källa, men utan vidare efterforskning, kan få en investerare att köpa en aktie enbart i syfte att undvika att missa en möjlighet.

Jag tycker börspsykologi är riktigt spännande, och har man kunskap om fällorna är risken mindre att man trampar i dem! Fondsparande är också ett naturligt sätt att fjärma sig från känslorna genom att en förvaltare beslutar vad som ingår i portföljen.

PARETOPRINCIPEN ELLER 80/20 REGELN

När du tänker på det så är det endast en femtedel av sakerna du gör, alltså 20 % som bidrar till 80 % av resultatet i slutändan. Vad säger det här oss egentligen?

Kort och gott att större delen av våra sysslor är bortkastad tid som inte tar oss framåt med en uppgift eller ett mål exempelvis.
80/20 regeln är empirisk och kan egentligen appliceras på
allt som vi gör. Givetvis gäller det våra investeringar också.

Teorin utvecklades av den italienske ekonomiprofessorn vilfredo pareto som föddes i mitten på 1800-talet. Pareto visade att 20% av den italienska befolkningen ägde 80% av alla egendomar. Därifrån har principen sedan tagits vidare och sambandet har sedan påvisats i en massa olika sammanhang som alla landar kring siffrorna just 80/20.
 
Hur kan du använda 80/20 regeln?
Om vi nu kan konstatera att det endast är 20 procent av våra aktiviteter som faktiskt ger resultat, hur ska vi då kunna använda oss av detta på ett praktiskt sätt? Jo det är faktiskt ett utmärkt verktyg för att öka vår produktivitet som gör att du kommer få bättre resultat med mindre tid nerlagt.

Det du då gör är att helt enkelt lägga mer tid på de aktiviteter som faktiskt ger just dig resultat så kommer du sedan kunna maximera dessa i slutändan.
det är fövånande hur mycket sanning det faktiskt ligger i 80/20 regeln och även om siffrorna kanske inte är exakt fördelade som 80 och 20 procent, så är det ändå väldigt nära i de flesta fall så se därför till att du tänker på det nästa gång du ska investera. Det här kan göra att du får betydligt bättre resultat om du lyckas maximera din tid för just dina 20 procent som ger 80 procent av dina resultat