AUTOMATISERA DIN EKONOMI

Innan man bygger en s k pengamaskin likt exemplet ovan, kan man ställa sig själv frågan...
-Varför blir rika människor rikare och fattiga ännu fattigare?
Svaret är givetvis att de rikas pengar alltid jobbar. Med jobbar menar jag att de befinner sig på börsen som i genomsnitt har gått upp 0,04% varje dag, de senaste 20 åren. Det är skälet till att jag tycker man skall vara maximalt exponerad med ett belopp man inte behöver. Då kan man själv välja tillfälle att ta ut pengarna. Modellen är därmed sagt inget för den som saknar tålamod eller är i penganöd. Vill man däremot säkra sin avkastning mot slutet av livet så förodrar jag 70/30 modellen, mer om detta senare.  Viktigt är här också att bestämma den månatliga sk "burn raten" dvs hur mycket man skall klara sig på varje månad.

Som framgår av modellen är krediten från kontokorten själva bufferten. Det är den som gör det möjligt att hålla pengarna i arbete. Vi som familj förbrukar också ca 1000 kr i kontanter varje månad. Det kan otidsenligt, men de ger en enorm snabbhet att når man tex ser billiga varor på loppmarknader eller behöver akut hjälp. Utan denna flexibilitet hade jag t e x inte kunnat köpa mig en riktigt bra skidutrustning på friluftsfrämjandets bytardagar. Ca 50% av befolkningen har ännu inte swish. Jag förmodar att det främst är äldre och nyanlända som inte har det.

Principer:
1. Man förväntas kunna spara 15% av sina inkomster varje månad som ett riktvärde. Pengarna för över till ett Individuellt sparkonto för vidare placering på främst indexfonder i investmentbolag. Anledningen till detta är de låga avgifterna och att investmentbolag historiskt sätt har växt snabbare än börsindex.

2. Räkningarna betalas från det gemensamma servicekontot med främst Autogiro. Det sparar mycket tid.

3. En buffert skapas med ett kreditkort. Jag har 50.000 kr i kredit

4. Barnens pengar sparas på en kapitalförsäkring. Då är man som förälder ägare av kontot och riskerar inte att allt försvinner dagen de fyller 18.

5. Passiva inkomster bör man skaffa sig. I modellen ges flera förslag.