ADELNS ÄGANDE I SVERIGE

Det finns i dag drygt 28 000 adelspersoner i Sverige. Det betyder att adeln utgör 2,8 promille av den svenska befolkningen. Men på listan över de rikaste personerna i Sverige – med minst en miljard i förmögenhet – utgör adeln nästan sju procent. Sammanlagt äger de en landyta motsvarande Gotland.
Toppskiktet består av tretton personer som i dag har en samlad förmögenhet på hisnande 145 miljarder kronor. Det motsvarar drygt hälften av hela kostnaden för svensk sjukvård under ett år.

Att skaffa sig bra utbildningar är något som sitter i väggarna hemma hos adeln. Adeln har fortfarande makt. Förr förekom adelspersoner i större utsträckning i maktpositioner och var mer representerade i både större bolags styrelser och inom politiken. De har fördelar gentemot den övriga befolkningen via sina traditioner att sköta sina pengar och hur man ska placera dem.

Adeln kan ekonomiskt delas in i två läger: de som har skapat nya förmögenheter i modern tid och de som har fått ärva gods och pengar från tidigare generationer. Och att äga ett eller flera gods är viktigt för nästan varje adelsperson.Rika och adel gifter sig ofta med varandra
Herman Lindqvist säger också att adeln många gånger prioriterat att gifta sig med rika personer.
– Då får adelsfamiljerna in pengar och de rika får fina titlar. Så blir alla glada och nöjda. Det är klart att de rika tycker att det är finare att gifta sig med en Palmstierna, Ramel eller Wachtmeister än med någon som heter Nilsson.

Kända adelspersoner är:

  • Gustaf Douglas, 15 miljarder kronor.
  • Nils Tham, 2,6 miljarder kronor.
  • Carl Bennet, 24 miljarder kronor                                                                                                                    

En av de största mottagarna av gårdsstöd i Sverige är ”den röde greven” Carl Piper. Smeknamnet fick han då han under en period var medlem i socialdemokratiska partiet.   Familjen Pipers marker är större än Lunds, Kävlinges och Trelleborgs kommun – tillsammans.